La canonada del CAT va col·lapsar per agents externs i ja es treballa per monitorar-la

El trencament de la canonada principal del Consorci d'Aigües de Tarragona a l'altura de l'Ampolla del passat 3 de gener va ser causat per la corrosió de la mateixa per un agent extern. Aquesta és la conclusió de l'informe encarregat pel Consorci al Centre Superior d'Investigacions Científiques arran de l'accident. L'informe aclareix que la corrosió apareguda al tram de 12 metres de canonada afectat va ser causada per clorurs procedents de l'aigua salada extreta d'un pou de la finca per on passa aquest tram de la canonada principal que uneix el riu Ebre i el Camp de Tarragona.

D'aquesta manera s'ha detectat que el reg de la finca en qüestió en feia amb una aigua salobre que conté una alta densitat de clorurs, que haurien anat afectant la canonada fins al seu col·lapse el passat mes de gener. Així, l'informe descarta qualsevol defecte en el disseny, col·locació, fabricació i explotació de la canonada que presta servei des de l'any 1989.

COMENCEN LES TASQUES DE MONITORATGE

A més de l'informe de les causes del trencament de la canonada, pocs dies després des del Consorci d'Aigües es va anunciar un estudi complet de la instal·lació. Aquest ha començat aquest dilluns, quan s'ha introduït a la canonada un robot que radiografiarà l'estat dels 75 quilòmetres de tubs que uneixen la captació de l'aigua de l'Ebre i el Camp de Tarragona.

L'aparell encarregat del diagnòstic de l'estat de la canonada principal la recorrerà en tres fases fins a finals d'aquest mes de juny. Així, ha estat introduït a la mateixa a l'altura de la Planta de tractament d'Aigües de l'Ampolla per fer un primer tram fins a Vandellòs, arribant en una segona fase fins a Constantí i en una tercera al tram inicial de captació d'aigua de l'Ebre.

L'aparell, dotat de múltiples sensors electromagnètics compararà l'estat actual de la canonada amb les dades ja recollides de tubs en perfectes condicions, explorant possibles deficiències.

Uns treballs ja previstos en el pla general de monitoratge de l'estat de les canonades del Consorci que s'ha vist accelerat en aquesta primera fase arran de l'accident del mes de gener i que té com a objectiu preveure possibles futures incidències.

Aquests primers treballs de detecció de possibles incidències comporten una inversió de 2,2 milions d'euros. De cara a l'any vinent, ja es treballa en una segona fase que consistirà a monitorar en temps real a través de fibra òptica totes les canonades del consorci amb una inversió global que podria arribar als 5,5 milions.