L'oferta laboral cau en picat però afloren nous perfils

La crisi sanitària del coronavirus ens ha deixat un mapa laboral completament diferent del que teníem abans de la Covid-19. Les ofertes de feina han caigut en picat, però per contra, han aflorat nous perfils professionals que, a hores d'ara, són els que tenen més sortida i estan relacionats amb la gestió de protocols i seguretat.

Milers de persones a casa sense treballar, taulells d'anuncis pràcticament buits i contractes fets miques. L'aturada per frenar el coronavirus ha escapçat el mercat laboral. A tall d'exemple, l'oferta de nous llocs de treball aquest abril es va desplomar al Camp de Tarragona amb una baixada del 85% respecte a l'any passat. La nova contractació també es va reduir gairebé a la meitat i els ERTO, de moment, no van a la baixa. Tot cau en picat excepte determinats sectors.

S'ha demanat més personal en totes aquelles activitats que han estat essencials durant el confinament. L'empresa de treball temporal Adecco recull en un informe estatal que el personal més buscat ha estat el sanitari i el del sector logístic. Els qui han tingut més ofertes són els professionals de les telecomunicacions. En aquest darrer àmbit van créixer un 17%.

D'altra banda, el coronavirus també ha fet aflorar nous perfils laborals. Des de controladors de temperatura fins a personal de desinfecció. El confinament però ara ja s'ha alleugerit i el Camp de Tarragona és una de les regions que va per davant en el procés de desescalada. Això s'està notant al mercat laboral?

I quan tornarem als nivells anteriors a la crisi sanitària? L'activitat econòmica i el mercat laboral es refà a un ritme més lent del que ho fa el desconfinament. La contractació a casa nostra, sobretot la temporal, podria reviscolar en les pròximes setmanes si el sector turístic i el de l'hostaleria comença a fer girar els seus engranatges.