Tarragona ha perdut 15.000 llocs de treball en un any

La davallada laboral per la COVID-19 perd velocitat però no s'atura. La xifra de persones sense feina puja un punt respecte al mes passat i i ja són més de 58.000 a la demarcació de Tarragona. Un cop més el sector més afectat, a l'espera de la reobertura del turisme, és el de serveis. Els sindicats, però, es mostren esperançats per l'arribada de l'estiu.

Els hotels i establiments d'oci ja marquen al calendari la reactivació del negoci a curt termini i ara que, si tot va bé, el Camp de Tarragona accedirà a la fase 3 a partir de dilluns. Petits motius per a l'esperança que, en qualsevol cas, les xifres de desocupació no reflecteixen encara perquè al maig es van destruir més de 700 llocs de treball al sector terciari, un dels grans motors econòmics del territori. Més de 40.000 persones dedicades habitualment als serveis no tenen feina i és un dels dos sectors, amb el de la indústria, que perden força respecte al mes anterior, tot i que en el cas de la indústria la reducció és mínima.

Recupera terreny, en canvi, l'agricultura i la construcció. Les fases de desescalada van alleugerir les restriccions de mobilitat, punt favorable per als treballadors del camp que, en molts casos, van quedar-se sense opció de desenvolupar la seva professió durant el primer tram de l'estat d'alarma.

sectors

La construcció, mentrestant, ha deixat enrere els moments més durs en què gairebé la totalitat de les obres i rehabilitacions públiques i privades van congelar-se per l'epidèmia.Si comparem l'estadístic del maig del 2020 amb el del 2019, cap parcel·la surt ben parada del cara a a cara i la destrucció laboral va de l'11% de l'agricultura al 29% dels serveis. La conclusió numèrica és brutal. 15.000 persones que treballaven fa dotze mesos ara no ho fan. Els sindicats es mostren a l'expectativa del que passi a partir del juliol, finestra oberta per a milers de persones que volen aprimar l'atur almenys durant la temporada turística.

Els sindicats destaquen l'esforç de les taules de negociació per defensar l'aplicació ràpida dels ERTO; i és que encara hi ha més d'un miler de tarragonins i tarragonines que no l'han cobrat. Consideren, a banda, que la renda mínima vital serà una assegurança per a totes aquelles famílies que s'hagin quedat, gairebé de la nit al dia, sense cap ingrés.

Tornant a les dades del maig, l'increment tarragoní és menys pronunciat que el que experimenta a Catalunya i que passa del 3% amb més de 480.000 persones sense lloc de treball. Pel que fa a Espanya, l'acumulat puja per sota del punt percentual i s'acosta als 4 milions, 800.000 més que el 2019.