Els alcaldes reclamen un protocol més concret per saber com s'ha d'actuar en cas d'accident químic

Tercera sessió de la comissió d’estudi al Parlament sobre la seguretat de la indústria química i torn per als alcaldes de les poblacions més afectades per l’accident d’IQOXE del passat mes de gener. Tots han coincidit en demanar concrecions en els canvis demanats en els protocols davant d’una emergència i una major informació tant als mateixos consistoris com a la població de la zona.

Constatar la fallada de la informació i la coordinació dels protocols d’emergència la tarda del 14 de gener arran de l’explosió a l’empresa IQOXE i la reclamació d’un canvi transversal d’aquests de cara a un futur. Aquesta ha estat la constant de les intervencions dels alcaldes de Tarragona, Vila-seca, Constantí, La Canonja i El Morell davant de la Comissió d’Estudi de la Seguretat del Sector Petroquímic.

Tots han tornat a posar damunt la taula la necessitat de que el canvi promès en la relació de la industria química amb el territori es materialitzi amb decisions concretes per a la millora dels protocols a aplicar davant d’un incident com aquest. Una demanda que han traslladat al Parlament a través de les conclusions que puguin sorgir d’aquesta Comissió

Una petició que han fet després de detallar la manca d’informació rebuda en els primers moments en aquell incident i en d’altres com l’ocorregut poques setmanes després a la refineria de Repsol al polígon Nord, que va afectar especialment un municipi com Constantí. És per això que també han reclamat més informació al voltant de la tornada de la coordinació de les emergències al territori mitjançant un nou PLASEQTA que diuen no està encara totalment actiu.

HI HA D'HAVER UN PROTOCOL PER ACTIVAR LES SIRENES

En aquest sentit els alcaldes s’han  mostrat també crítics amb alguns aspectes de l’informe de la Taula d'Avaluació i Seguiment que es va constituir arran de l’explosió. Discrepen de la càrrega de responsabilitat que atribuïa als consistoris al voltant d’aspectes com l’activació de les sirenes.

Uns alcaldes que han tornat a remarcar la necessitat del territori de conviure amb la indústria química, però que per fer-ho s’han de seguir unes noves maneres de fer que recuperin la confiança de la població amb aquesta.