Estem preparats per a la fase 2?

El Departament de Salut proposa que la regió sanitària del Camp de Tarragona accedeixi a la fase 2 de la desescalada a partir de dilluns. Han passat dues setmanes des que la Generalitat va creure oportú l'entrada del territori a la primera de les fases de desconfinament. Avui comparem quina era la situació als hospitals de casa nostra en aquell moment i quina és ara.

El Camp de Tarragona registra una mitjana de dues defuncions i tretze positius de coronavirus diaris durant l'última quinzena. Les xifres no presenten cap repunt considerable tot i que el tram de calendari coincideix amb la sortida al carrer de la ciutadania per franges horàries. La taula de casos i morts amb COVID-19 creix més lent que mai mentre la pressió hospitalària manté la tendència a la baixa, tant pel que fa a hospitalitzats com de pacients a l'UCI. Cal recordar que als CAP ja es realitzen proves diagnòstiques i que el sistema sanitari disposa ara de major capacitat de detecció i control de brots que durant els primers compassos de la crisi en què l'allau de contagis dificultava les tasques.

ok mapa

Salut informa així al govern central que tant el Camp de Tarragona com les Terres de l'Ebre estan preparades per entrar dilluns a la fase 2, que permet l'obertura de centres comercials al 40% del seu aforament; també la reactivació de l'interior dels locals de restauració al 40%, tot i que amb les barres encara inhabilitades. Un terç de l'espai de les sales culturals com teatres i cinemes també podrien aixecar per fi la persiana, així com les sales comunes d'establiments hotelers, al 33%, i la meitat de la superfície dels centres de culte religiós. S'iniciaria, a banda, la desescalada gradual als centres educatius i a les platges i piscines comunitaries

El passi d'una fase a una altra no depèn només del nombre de contagis, defuncions i ingressats als hospitals, també la capacitat d'una regió sanitària de multiplicar , si fos necessari, l'oferta de llits davant possibles brots futurs. El Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt-Pirineu van ser les tres primeres regions sanitàries a la fase 1. El Ministeri de Sanitat podria respondre divendres si d'aquí a pocs dies comencem o no una nova etapa en la desescalada territorial.