Així seran les franges horàries per passejar, sortir amb els nens i fer esport al carrer

El govern central estableix franges horàries per fer esport o passejar a partir d'aquest dissabte. El Ministre de Sanitat també ha anunciat la possibilitat de sortir al carrer per la gent gran i persones dependents. La pràctica de l'esport estarà limitada al terme municipal i només un cop per dia. Des d'aquest dissabte, doncs, el rellotge marcarà més que mai la nostra manera de fer per establir quan es pot fer esport, caminar i treballar el camp. El govern també ha establert altres limitacions per sortir al carrer.

La desescalada continua i ho farà a menor o major ritme en funció dels ulls que la contemplin perquè l'estat d'alarma, des del dissabte 2 de maig, camina o corre ple d'anotacions a peu de pàgina. La tornada dels 'runners' era 'vox populi' i no per això menys important, però calia definir quin grau de mobilitat externa tindrien els nostres avis i àvies durant aquest famós trajecte cap a la estudiadament denominada nova normalitat.

caminar

MAJORS DE 70 ANYS, DE 10H A 12H I DE 19H A 20H

Els majors de 70 anys són el grup poblacional més sensible i fins ara ja podien sortir per efectuar compres bàsiques, com qualsevol altre ciutadà. L'abundància de patologies prèvies i, en definitiva, la por al contagi, ha provocat que molts d'ells i elles, literalment, no hagin trepitjat el carrer encara amb l'ajut assistencial de familiars, amics, veïns i ajuntaments. Ara, la gent gran disposa de dos trams diaris per respirar aire fresc, de 10 a 12 hores i de  19 a 20 hores, de la mateixa manera que les persones dependents i els seus cuidadors.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, afirma que Espanya està en disposició de continuar amb la desescalada, això sí, sense perdre el respecte a la COVID-19. L'increment de casos diaris és inferior a l'1%, la premissa setmanal del govern, i les futures mesures es prendran a través del coneixement adquirit cada dia. És a dir que ningú descarta encara cap pas enrere, si cal.

ELS NENS, DE 12H A 19H

La primera gran alegria en mes i mig va ser la tornada a la via pública dels nens i nenes, no exempts, això sí, de polèmica pel possible abús d'una normativa considerada per veus crítiques com a laxa. A partir de dissabte, però, els infants tan sols podran sortir al carrer de 12 del migdia a les set de la tarda.

ESPORT, DE 6H A 10H I DE 20H A 23H

Una altra de les novetats serà la tornada dels esportistes populars, no només els corredors, que podran activar-se de 6 a 10 hores i de 20 a 23 hores. Serà el mateix permís horari per a la resta de vianants amb un diferencial: els esportistes podran moure's per tot el seu terme municipal i els caminants només podran allunyar-se un quilòmetre de casa. Tots ells, però, en solitari.

runners

Illa admet que aquí no existeix cap manual d'instruccions, que les no menys famoses tres fases de desescalada seran asimètriques i que s'escoltarà els governs autonòmics a l'hora d'establir, si es creu oportú, modificacions de la lliure circulació en territoris més concrets, tal com reclamava la Generalitat. Un cop més s'insta la ciutadania a respectar les distàncies de seguretat, a no abaixar la guàrdia amb la higiene per frenar la propagació del virus.

ELS POBLES MÉS PETITS, SENSE FRANGES HORÀRIES

Menció a banda per als municipis de menys de 5.000 habitants. a l'Espluga gaudiran de 24 hores diàries de 'lllibertat' sota el jou epidèmic.