La construcció cau un 60% al Camp de Tarragona durant el confinament

L'ombra allargada del coronavirus atrapa qualsevol dels sectors professionals, també el dels arquitectes i aparelladors que a l'abril, habitualment, completen la primera comparativa interanual.

Del gener al març, l'efecte de la COVID-19 va ser reduït perquè el virus no havia fet gairebé acte de presència encara. Així, la promoció d'obra nova i la rehabilitació experimenten uns descensos pròxims al 5% respecte al 2019. Curiosament, però, van invertir-se 2,5 milions d'euros més per adequar immobles.

La batalla de les xifres entre el 19 i el 20 es desequilibra a partir de mitjans de març i amb l'entrada en vigor del decret d'estat d'alarma. Així, l'activitat en el seu conjunt experimenta un 60% menys de moviment que dotze mesos abans. Per àmbits, les dades divergeixen tot i seguir una mateixa inèrcia per culpa de l'epidèmia. Les obres noves i les rehabilitacions minven prop de 30 punts i altres serveis, com la redacció d'informes pericials, les taxacions i certificats diversos perden entre un 70 i un 85%. Són estadístiques que facilita el Col·legi d'Arquitectes Tècnics i aparelladors de Tarragona. La inversió en promoció d'habitatges perd uns 8 milions d'euros.

Diuen els experts que, malgrat l'aturada de l'economia, no es preveu que el preu de l'habitatge nou caigui els mesos vinents. Ara bé, qualsevol vaticini afronta la incertesa de no disposar de cap referent temporal similar al d'un xoc econòmic provocat tan sols per una malaltia.