Les fabricants de components d'automòbils, sense demanda

L'engranatge del sector de l'automòbil no gira. Els grans fabricants van paral·litzar la seva producció un mes enrere i, tot i la tímida represa dels darrers dies, la resta d'empreses de la cadena de producció de vehicles estan pràcticament aturades.

El sector de l'automoció del Camp de Tarragona no presenta símptomes de reactivació. Les fabricants de components LEAR, a Valls, i MAHLE, a Montblanc, han prorrogat l'ERTO que afecta a un miler de treballadors en cada cas. Aquesta darrera setmana només han tornat a la feina una cinquantena de treballadors, a més a més d'un petit percentatge que fa teletreball. Per ara, creuen que l'estancament del sector no provocarà acomiadaments, ja que justament l'expedient de regulació temporal el van adoptar per preservar la plantilla.

RECUPERACIÓ MOLT LENTA

La parada arriba amb retard en el cas de l'empresa AMES de Montblanc que només havia deixat de treballar durant els 15 dies d'enduriment de l'Estat d'Alarma. El director general de la multinacional catalana admet que les comandes per aquest mes d'abril han caigut en picat. En poques setmanes hauran d'aturar màquines i possiblement s'acolliran a un ERTO. En aquest sentit, la companyia vol evitar la tramitació d'un ERO per fer front a la davallada de producció. I és que ara mateix la poca feina que hi ha es basa en comandes urgents per omplir els estocs.

La represa la marcaran els grans fabricants, però el sector té molt assumit que la recuperació serà molt lenta. En definitiva, el que ha de fer girar els engranatges és el consum. Ara per ara, la por i la incertesa fan trontollar els mercats i la venda d'automòbils pot ser, novament, un dels indicatius de l'estat de l'economia i d'una ciutadania que veu amenaçada la seva butxaca.