La planta de SIRUSA incinera residus sanitaris procedents de Barcelona, Madrid i la Conca d'Òdena

A la planta d'incineració de Sirusa ubicada al polígon Riuclar hi han arribat durant l'últim mes residus sanitaris de Barcelona, Madrid i la Conca d'Òdena. Les característiques de la planta, que garanteixen la gestió dels residus sense contacte humà, l'han convertit en un servei essencial que funciona a ple rendiment en la lluita contra la Covid-19. Des de l'inici de la crisi, la planta tarragonina ha gestionat ja 425 tonelades de material sanitari.

Des de l’inici de la crisi sanitària motivada per la aparició de la Covid-19 la planta d’incineració de residus urbans de Sirusa, a Tarragona, ha gestionat uns 425.000 kilos de residus sanitaris provinents dels centres hospitalaris del Camp de Tarragona, la seva àrea d’influència, però també material provinent de la Conca d’Òdena i fins i tot de la comunitat de Madrid. Actualment, la planta d'incineració ubicada al polígon Riuclar gestiona també residus sanitaris que arriben des de l’àrea metropolitana de Barcelona.

CREMEN A 850 GRAUS

Les mesures de protecció habituals i d’aïllament dels treballadors envers les zones actives han permès a la planta tarragonina seguir operant amb normalitat i també convertir-se en receptora de residus de fora la seva àrea d’influència. Tenint en compte el risc biològic potencial dels residus sòlids urbans, la planta ja està preparada de forma rutinària per contenir virus i bacteris.

Amb forns a temperatures superiors als 850 graus es garanteix la desaparició de virus i bacteris. D’altra banda, els treballadors no entren en cap moment en contacte amb els residus gestionats durant el cicle d’incineració.

DAVALLADA D'ALTRES RESIDUS

També la davallada del volum de residus sòlids urbans, especialment pel tancament del sector de l’hosteleria i del turisme, ha deixat espai a la planta per poder donar entrada a més residus sanitaris.

A nivell de fraccions de la brossa, la planta d'incineració de Tarragona, que gestiona també Valls, Constantí, Salou i Vila-seca, ha notat una davallada considerable de la fracció orgànica. En canvi, el volum d’envasos llançats als contenidors grocs, s’ha mantingut, creixent doncs de forma proporcional. Una dada que indicaria un augment de la compra de producte envasat per sobre del producte fresc per passar el confinament.