El negoci de les curses populars, contra les cordes

Un dels principals aparadors esportius del territori pateix greu perill de supervivència. La demarcació de Tarragona acull anualment gairebé 400 curses populars que, arran de la COVID-19, han quedat en 'stand-by'. Des del sector alerten d'una greu situació d'un sector que mou milers de persones i també d'un negoci que genera riquesa turística.

Si obriu qualsevol calendari 'online' de running, trail running o triatló, el seguit de cancel·lacions primaverals és acaparador. Des del març i, com a mínim, fins al juny no se celebrarà cap prova enlloc, tampoc a casa nostra. Parlem de l'aturada de milers de participants i desenes de treballadors que, directament o indirecta, també assumeixen la seva porció del pastís. Ningú paga dorsals i desapareixen els patrocinis, que generen gairebé la meitat dels ingressos. I els promotors, irremeiablement, tampoc poden sostenir nòmines sense cap entrada monetària. Curses com l'espectacular Challenge de Salou provoquen retorns d'un milió d'euros i l'arribada de més de mig miler d'esportistes internacionals, amb el consegüent impacte positiu per als establiments hotelers de la zona.

El Juanan és l'artífex de molts dels projectes per a 'runners' més innovadors dels últims anys i lamenta la inexistència de mercats d'oci ara que tan sols prima la subsistència per culpa de l'epidèmia vírica. Tot i les elevades temperatures a l'estiu també se celebren infinitat de cites populars; abans, però, cal que s'aixequi el confinament i definir com socialitzar l'esport, si és que a mitjà termini això és possible o no.

El mercat de les curses populars va experimentar un notable creixement a finals de la dècada passada i va facilitar la multiplicació de propostes arreu de la geografia tarragonina. Aquest mes d'abril, hi havia previstes més d'una vintena de curses que romanen a la nevera temps millors.