Salut assumeix tot el control de les residències de la tercera edat

La gestió canvia de mans i ja no es treballarà d'Afers Socials, Treball i Famílies. Les dificultats a l'hora de comptabilitzar les dades de residents positius enmig de la crisi sanitària són evidents i tampoc es compta amb les xifres exactes de totes les residències privades.

La coordinació dels centres de la tercera edat a Catalunya ha estat el principal motiu de crítica els últims dies, tant des de l'àmbit polític com assistencial, i el traspàs de competències entre departaments vol reforçar l'estratègia per combatre la cara més fràgil de l'epidèmia, la de la gent gran. Diàriament Afers Socials, Treball i Famílies ha publicat una taula estadística de casos positius entre residents i treballadors amb importants deficiències perquè les xifres no quadren amb les que ofereixen des d'alguns municipis. Un exemple clar el tenim amb Vila-seca, Valls i Pallaresos, els tres grans focus de COVID-19 al territori i que, fins ara, entre tots tres, sumaven més positius que els que el departament contemplava a tot el Camp de Tarragona.

El trasvàs de responsabilitats possibilitarà que Salut, una eina de major potencial pressupostari, s'encarregui a partir d'ara d'aquests equipaments. L'autoritat única pel que fa el recompte absolut ha de simplificar i millorar la fiabilitat de les conclusions.

DIFICULTAT PER  FER EL RECOMPTE

El govern admet la dificultat a l'hora de recomptar casos, especialment dels provinents de residències privades: un 20% d'aquests, apunten, no queden encara reflectits enlloc. També afegeixen que es revisaran fil per randa les xifres dels tanatoris, desbordats pel volum de feina de les últimes setmanes. Com és natural, a Catalunya i a qualsevol país del món, les gràfiques mai resumiran al 100% la magnitud de la tragèdia perquè ningú ha pogut afirmar encara quan va sorgir el brot a la península, si existien asimptomàtics anteriors a la crisi i, especialment, si vam sumar víctimes mortals molt abans de l'actual estat d'alarma.

Un aspecte més per a la reflexió, la mitjana mensual de morts a les residències de Catalunya el 2019 va ser de 900 persones. Amb el 'factor coronavirus' en joc i des del 15 de març, enguany, se'n registren 1.123