La construcció s'atura, excepte les obres considerades essencials

L'enduriment de l'estat d'alarma restringeix des d'aquesta setmana totes aquelles activitats econòmiques que no són estrictament essencials. El nou decret del Govern Central dictamina l'aturada de totes les obres públiques, i també les privades, malgrat que deixa un petit marge d'excepció, només es mantindrà la construcció d'aquelles infraestructures d'extrema necessitat i urgents.

LES OBRES DE L'A-27, ATURADES

Fins fa pocs dies encara es podien veure imatges d'obres en marxa. Estava permès perquè, fins aquest diumenge, el Govern espanyol encara no havia suspès la construcció. Amb el nou decret es limita tant l'obra pública com la privada. Abans d'això, algunes administracions ja havien fet passos per aturar determinades actuacions, com ara la Generalitat amb el centre educatiu de l'Arrabassada i el Centre Penitenciari Obert.

Aquest dilluns però el sector de la construcció s'ha aturat definitivament. Una de les primeres obres que congela temporalment el Govern espanyol és la construcció del túnel de Lilla per connectar l'Alt Camp i la Conca de Barberà a través de l'A-27. Les màquines ja estan parades als dos costats de la muntanya, tot i que en les pròximes dues jornades seguiran petits treballs per assegurar que les actuacions fetes fins ara.

LES OBRES DELS COL·LECTORS TIREN ENDAVANT

Malgrat l'enduriment de l'estat d'alarma, no totes les obres se suspenen, ja que es permeten les que es consideren d'emergència o de primera necessitat. Un dels exemples és la reconstrucció dels col·lectors de les aigües residuals de Montblanc i l'Espluga destruïts per la riuada de l'octubre.

A la capital de la Conca de Barberà es treballa ja en l'últim tram, mentre que a l'Espluga l'obra es manté parcialment perquè s'atura la neteja d'un tram de canonades i també es veu afectada per les dificultats d'accedir al subministrament de formigó. 

D'altra banda, el Port de Tarragona paral·litza bona part de les obres, però dona continuïtat a la construcció del Moll de Balears, l'ampliació de la fibra òptica, el dragatge i aportació de sorra a la platja de la Pineda o la reconstrucció de l'espigó del Racó. Tots aquests projectes es mantenen perquè es consideren essencials pel seu caràcter d'interès públic.