El món casteller tanca el 2019 amb la ràtio de caigudes més baixa en 10 anys

La gran preocupació que desprèn l'estudi dut a terme per la Direcció Científica i Mèdica de la Coordinadora de Colles Castelleres se centra ara, un cop reduït de forma evident el percentatge de caigudes, en l'augment que presenten les anomenades Lesions Potencialment Greus respecte a anys anteriors.

PREOCUPEN LES LESIONS GREUS

I és que el 2019, de les 413 lesions notificades per les colles, el menor nombre des de l'any 2012, un 7'75% són lesions potencialment greus. Es confirma així la tendència a l'alça d'aquestes lesions en les darreres sis temporades, amb un augment de gairebé el 3% des del 2014.

Una perillositat de les caigudes que afecta més als castells de 9 i de Gamma Extra, que en els darrers cinc anys acumulen el 45% de les lesions declarades i quatre de cada deu lesions potencialment greus. Des de la Coordinadora fan una crida la no relaxació del món casteller davant d'aquestes dades, que atribueixen en la majoria de casos a l'augment del nivell i del risc de les construccions intentades, tot i l'estancament dels dos darrers anys, però també a una sensació de falsa seguretat i a un creixent cansament acumulat.

MÉS LESIONS ENTRE ELS CASTELLERS DE 16 A 20 ANYS

Altres dades que ofereix l'estudi són les edats en què es produeixen lesions, sent la franja entre els 16 i els 20 anys la més propensa a patir una lesió i amb la preocupació que la franja entre els 11 i els 15 se situa com la tercera més castigada.

LES CONSTRUCCIONS AMB MÉS LESIONS

També deixa palès l'estudi que les construccions amb més castellers lesionats són els dos castells de 10, el 5d8 i el 9d8, mentre que el que més sinistres potencialment greus ha patit en els darrers cinc anys ha estat el 3d9 sense folre, carregat per primera vegada per les colles vallenques la passada Santa Úrsula.