El confinament dispara el trànsit a internet

La saturació de les xarxes és una altra de les afectacions del coronavirus. El Govern insta les operadores a augmentar les dades disponibles dels usuaris de manera gratuïta mentre duri l'estat d'alarma.

Aquesta mesura resulta d’una altra de les moltes afectacions de l’estat d’alerta, l’excés d’ús de la xarxa i la possibilitat que hi hagi un col·lapse en moments determinats. En pocs dies s'ha passat d'un consum de 300 gigues per segon a les 700 gigues.

Aquests dies les antenes de telefonia mòbil estan suportant una càrrega de treball extraordinària derivada de la situació de confinament de la població, amb un augment de les videoconferències i l’ús de les xarxes per fer teletreball, impartir docència o gaudir de l’oci que ofereix internet. Es tracta d’un augment d’usuaris que en moments i llocs determinats pot representar una concentració excessiva de trànsit de dades com per exemple el que es dona en un camp de futbol a la mitja part d’un partit. En aquests casos, el pic de dades està previst i les operadores ho tenen en compte. La situació actual no constava en les travesses.

Es calcula que el trànsit de dades d’internet ha augmentat un 30% de mitjana. Per fer front a aquest augment de demanda, des del Govern de la Generalitat s’ha instat a les operadores a augmentar la capacitat dels usuaris per navegar des dels seus dispositius sense repercutir-los cap cost a la factura i no deixar, així, cap abonat sense accés a internet. Igualment s’ha treballat en la xarxa de fibra òptica.

En qualsevol cas si les xarxes ens fallen, sempre podem tirar una mica enrere en el temps i tornar a usar el telèfon fix, un dels grans oblidats de casa que , aquests dies, ens pot ser de molta utilitat.