L'Estat destinarà 200.000 milions d'euros per salvar l'economia

Injecció milionària del Govern espanyol per atenuar l'impacte del coronavirus en l'economia i, per tant, per frenar que la crisi sanitària desemboqui en una segona crisi. Pedro Sánchez ha insistit en remarcar l'excepcionalitat del pla de xoc, assegura que "és la major mobilització de recursos econòmics de la història recent d'Espanya".

El Govern central mobilitzarà 200 mil milions d'euros, el que representa prop del 20% del PIB espanyol. 117 mil milions seran fons públics i la resta privats. Sánchez ha posat l'accent en les mesures de suport a les famílies vulnerables i als serveis socials per atendre, especialment, la gent gran i les persones dependents. S'hi dedicaran 600 milions d'euros. Entre les principals decisions de l'executiu de Sánchez també en destaca la moratòria del pagament d'hipoteques i, ha remarcat, no es produirà cap desnonament durant aquesta crisi. 

El Pla de Xoc també vol immunitzar d'aquesta crisi sanitària el mercat de treball i el teixit empresarial. Per això, es permetrà als treballadors reduir la seva jornada al 100% per necessitats de conciliació i cures derivades de l'afectació del coronavirus, com també facilitar el teletreball. Amb l'objectiu que la crisi sanitària no destrueixi llocs de treball, es permetrà a les empreses acollir-se a expedients de regulació temporals per força major.

Els treballadors afectats pels expedients de regulació temporals tindran dret a cobrar l'atur, mentre que les empreses s'estalviaran el cost de la Seguretat Social. A més a més, els autònoms podran aturar la seva activitat i cobrar una prestació en cas de dificultat econòmica. La mobilització milionària del Govern espanyol també reserva una part dels ajuts per a la investigació d'una vacuna contra el COVID 19.