On i com s'han d'instal·lar parcs eòlics?

El debat sobre on s'han d'ubicar els nous parcs eòlics i quin model han de seguir torna a obrir-se al territori després del decret d'emergència climàtica de la Generalitat i la tramitació d'11 avantprojectes a l'altiplà de la Segarra.

Entitats i institucions de Catalunya han declarat l'emergència climàtica, també la Generalitat que marca l'objectiu d'abastir-se l'any 2030 amb el 50% d'energies renovables. Actualment, els anys amb més producció, el país se situa al voltant del 20%. Farà falta, per tant, més producció d'eòlica i fotovoltaica. Tothom està d'acord en la necessitat de la transició energètica, però la tramitació d'11 parcs eòlics a l'altiplà de la Segarra, 5 dels quals a la Conca de Barberà, desperta nous debats. El dilema és en quins territoris han d'anar a parar els nous parcs i qui els impulsa.

Per complir amb els objectius del 2030, la transició energètica ha de fer passos de gegant i, segons l'Associació Eòlica de Catalunya, incrementant en 600 MW cada any en fotovoltaica i 400 MW d'eòlica. S'emmirallen en el desplegament d'Alemanya, i diuen que és viable. Per complir amb els objectius afirmen que falten fortes inversions en els pròxims anys. Per això celebren la tramitació de nous projectes, com és el cas dels 11 nous parcs que es plantegen a l'altiplà de la Segarra, després d'anys sense noves instal·lacions. La necessitat d'una transició energètica és compartida per tothom, ara bé, el dilema radica en on han d'anar a parar els nous parcs eòlics i qui els impulsa.

Segons un estudi del mateix Saladié, les empreses només aporten un 3,4% del que facturen als municipis, uns percentatges molt més baixos respecte a altres països. Proposa un model en què sigui el territori qui decideixi la quantitat d'energia eòlica que vol suportar i que reservi una part per a autobastir-se.

Mentre que des de l'associació d'empreses defensen que cal una producció massiva d'energia eòlica i que no serà possible sense inversions milionàries.

Davant dels 11 nous avantprojectes a l'altiplà de la Segarra, ha nascut una plataforma contrària a la seva instal·lació. Temen per la saturació del territori amb nous aerogeneradors i reclamen que el territori tingui veu en el desplegament de les renovables. Aquest divendres fan una primera sessió informativa a Santa Coloma de Queralt.