Els alcaldes reclamen a la Generalitat un canvi de model en la relació amb la indústria química

Els alcaldes de les poblacions properes a la indústria química demanen canviar la relació que tenen amb les empreses per millorar en totes les qüestions, no només en seguretat sinó també en comunicació. S'ha debatut aquest dilluns en la trobada que han mantingut amb la Generalitat.

Millores en seguretat industrial, a través de la creació d’una agència de Seguretat Química similar al de les centrals nuclears, en formació i informació a la ciutadania i en la coordinació d'emergències, tornant les competències en la matèria al territori.

Aquestes són les principals reivindicacions que han dut aquest dilluns rels alcaldes del Camp de Tarragona a la reunió de la taula de treball amb la Generalitat creada després de l'accident de l'empresa IQOXE del passat 14 de gener.

En aquesta s'ha evidenciat el front comú de tots els consistoris per a al recuperació de l'antic pla SEQTA, que coordini la seguretat i la gestió de les emergències des del territori. També per constatar la necessitat que l'accident d'ara fa dues setmanes serveixi de punt d'inflexió per al futur de la relació de la indústria química amb els municipis que l'acullen.

Des del govern de la Generalitat s'assegura que aquesta taula de treball serveix per a recollir totes les demandes del territori i traslladar-les a tots els Departaments del govern afectats, sempre en coordinació amb els resultats de les investigacions i els expedients oberts arran de l'accident.

Una reunió que des de consistoris com Vila-seca, un dels més crítics amb la gestió de l'accident, veuen com un bon primer pas per a tractar els punts més urgents en les matèries d'actuació

Més enllà de les mesures que afecten als protocols de seguretat i informació, des dels municipis es vol aprofitar el moment per a obrir un debat sobre el futur de la indústria química. Pel que fa a la indústria afectada, IQOXE, des de la Generalitat asseguren que no s'hi podrà tornar a treballar, ni per a la reconstrucció de la planta ni per a la seva tornada a la producció, fins que no presenti un pla de riscos laborals adequat amb la nova situació de la planta després del sinistre.