Cèsar Puig es desvincula del referèndum i dels operatius policials al judici de l'Audiència Nacional

 

Cèsar Puig s'allunya de les responsabilitats polítiques en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. El polític vallenc ha declarat avui a l'Audiència Nacional sobre el seu paper com a secretari general d'Interior en el judici a la cúpula dels Mossos. Diu que no tenia competències en relació amb la policia i que l'únic en què va interferir va ser la petició de més recursos i vehicles pels Mossos d'Esquadra.

Ha hagut d'esperar 4 dies Cèsar Puig per prestar declaració al judici de l'Audiència Nacional a la cúpula dels Mossos i d'Interior pel qual fiscalia li demana 11 anys de presó i l'acusa de rebel·lió. Puig, natural de Valls, era secretari general d'Interior el 2017, encara que va ser cessat per l'article 155. Un càrrec per sota del conseller Joaquim Forn, ara empresonat, i a qui la fiscalia posa per damunt dels comandaments dels Mossos d'Esquadra. Cèsar Puig s'ha esforçat a assegurar que les seves funcions no eren sobre la policia ni en l'àmbit jeràrquic ni competencial.

Puig ha explicat que el canvi de conseller de Jordi Jané per Joaquim Forn era, segons el seu coneixement, pel fi de cicle de Jané, amb qui ell també es creia cessar. Diu però que el nou responsable d'Interior va demanar-li que continués. Sobre el referèndum, el polític vallenc ha aclarit que ell només coneixia els plans per fer-lo de forma pactada amb l'Estat.

Pel referèndum va reclamar recursos per a la policia

El fiscal li ha preguntat pels seus vincles amb Josep Maria Jové, suposat responsable polític del referèndum. Era secretari general de la Vicepresidència i d'Economia, a qui, segons Cèsar Puig, van anar a demanar recursos a petició dels Mossos per afrontar l'alerta antiterrorista d'aquell estiu: hores extra, vehicles i un helicòpter.

Cèsar Puig ha assegurat que va rebre el requeriment del Tribunal Constitucional pel qual era instat a evitar el referèndum, però que no va rebre directament l'auto de la jutgessa instructora que investigava el cas. Per això ha volgut aclarir que a ell no li pertocava decidir sobre qüestions operatives o estratègiques dels Mossos d'Esquadra i que per això no responia als correus del major Trapero sobre el dispositiu de l'1 d'octubre.