Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem. Més informació.

bàner 970x90 Advertisement

REPORTATGE: 25 anys dels aiguats del Francolí

 

Aquest dijous es compleixen 25 anys dels aiguats del 10 d'octubre de 1994. A la ciutat de Tarragona, veure la voracitat amb què l'usualment tranquil riu Francolí es desbordava del seu cabal i avançava sense fre pel Serrallo, Residencia Palau – Torres Jordi i el polígon industrial, feia esgarrifar als veïns d'aquestes zones de la Part Baixa.

L'origen, la capçalera del riu

Una riuada, conseqüència de la gota freda que va afectar durant dos dies a la capçalera dels afluents del Francolí, el Milans i el Brugent, deixant aiguats de fins a 500 litres per metre quadrat en 24 hores en diferents punts de l'Alt Camp i Baix Camp. Els aqüífers es van desbordar als Boscos de Poblet, els barrancs van sobreeixir i a l'Espluga de Francolí, on neix el riu, l'aigua s'emportava tota l'horta i els edificis més propers a la llera. El riu va créixer fins als 3 metres, i després de passar per Montblanc, on el Pont Vell va aguantar l'envestida.

El desbordament del riu Francolí a Montblanc (Foto: Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà - Fons Ajuntament de Montblanc)

El desbordament del riu Francolí a Montblanc (Foto: Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà - Fons Ajuntament de Montblanc)

El cabal s'estrenyia a la Riba, emportant-se el pont. A la Conca, aquell dia van caure vora 240 litres per metre quadrat en 24 hores. Aquest 2019, any de sequera, només se n'han acumulat 187 litres en 10 mesos.
El cabal mitjà del riu Francolí a la seva desembocadura és d'1,18 metres cúbics per segon, aquell dia, segons dades de l'Autoritat Portuària, es va arribar a un cabal circulant estimat entre 1600 i 1750 metres cúbics per segon.

Canvia't al 39 a la TDT
hd

No ens perdis, canvia't al 39

Resintonitza el nou canal de TAC12 a la TDT

MÉS INFORMACIÓ