Les administracions reclamen corresponsabilitat per conservar el patrimoni

A mitjans d’agost l’Ajuntament d’Altafulla va instal·lar uns pilons i una corda per delimitar l’accés a les Termes de la Vila dels Munts. Una actuació que és l’inici d'un seguit d’accions que pretenen protegir i difondre el patrimoni romà del municipi. Situades al costat de la platja, els banyistes no respectaven l’espai causant així la seva degradació. La mesura presa pel consistori altafullenc sembla que no ha estat suficient, ja que han aparegut noves pintades als jaciments.

Semblant és el cas del Pont del Diable de Tarragona on, en nombroses ocasions, l’Aqüeducte de les Ferreres també ha estat víctima d’aquest vandalisme. Des de l’empresa Limonium, gestors de les 33 hectàrees de l’espai del Pont del Diable, demanen més implicació per part de l’Administració Pública per tal de preservar aquesta zona que, a més d'acollir l'aqüeducte, té altres atractius com les pedreres romanes, els jardins romàntics Puig i Valls o la caseta modernista del guarda. Davant l’augment del vandalisme i la preocupació perquè succeeixi un mal major, els gestors es plantegen monetitzar la visita a aquest espai.

L’altra cara de la moneda és Montblanc. L’emblemàtica muralla medieval és exemple de conservació arran d’una bona feina tant de l’Administració com de la ciutadania. Des del consistori asseguren que seguiran treballant perquè no apareguin pintades al carrer, però es mostren satisfets amb la correcta conservació de la muralla.

Aquests tres casos evidencien que la feina de la conservació del patrimoni està a les mans de cadascú i que només pot ser efectiva si l'Administració i la ciutadania van en la mateixa direcció.