REPORTATGE: El futur dels MENA acollits a Altafulla

Tac12 s'ha volgut endinsar, en aquest reportatge, als somnis del Youness, el Moad i el Moha, tres dels 20 nois procedents del Marroc acollits a l'alberg d'Altafulla. Aquest és un dels espais habilitats d'urgència per la Generalitat l'estiu passat com a punt d'acollida a l'onada migratòria de joves menors d'edat no acompanyats que van creuar l'estret de Gibraltar.

A Altafulla, com en tants altres punts del Camp de Tarragona, aspiren ara a un futur millor. L'entitat Rigel els ofereix tallers de cuina i participació en les tasques diàries d'organització i avituallament; classes de català i castellà, també de llengua àrab. Alguns són fins i tot analfabets en el seu propi idioma. El centre d'acollida habilitat a l'Alberg Casa Gran d'Altafulla els dona recursos per inserir-se en una societat que és fàcilment acollidora, però en la qual cal seguir treballant per fer fàcil la integració.

Altafulla és un dels municipis que s'ha implicat directament en la inserció dels joves en entitats, festes i tradicions del municipi. El poble vol seguir acollint però també vol que l'acció sigui compatible amb l'ús de l'Alberg com a equipament turístic, al mateix temps que vol assegurar el futur dels nois acollits.

La Generalitat estudia opcions perquè l'acollida dels MENA sigui compatible amb l'ús turístic dels Albergs, o que els centres puguin traslladar-se. Ara però se centren en el futur dels joves i el seu destí a mesura que compleixen 18 anys. Després de la incertesa dels primers mesos, ara hi ha portes per l'esperança, amb l'atorgament dels primers documents d'identitat per a estrangers no acompanyats que han arribat a Catalunya. 

Aconseguir el DNI d'estrangeria costa entre 7 i 8 mesos un cop s'aconsegueix la majoria d'edat i puguin posar-se a treballar. La Generalitat es prepara ara per una segona possible onada migratòria aquest proper estiu.