Bona temporada de calçots, però no perfecta

La temporada de calçots acaba, literalment, pels aires. Els agricultors de la Indicació Geogràfica Protegida han produït enguany 18 milions de cebes. És una xifra molt similar a la campanya passada, però no l'òptima. I, és que el Consell Regulador de la IGP confiava certificar enguany 20 milions d'unitats.

La sequera persistent i l'elevada temperatura de la terra, però, ho han evitat, perquè han grillat la ceba plantada i n'han reduït la quantitat aprofitable. Un tercer factor que ha perjudicat el sector és la producció primerenca.

Malgrat no aconseguir l'objectiu marcat per a aquesta temporada, tant productors com distribuidors es mostren satisfets per l'interès que desperta el calçot i la calçotada entre els consumidors.

De cara a les pròximes campanyes, el sector té més d'un repte sobre la taula. Un és el relleu generacional al camp i la presència de dones que es dediquen a aquest tipus de conreu. De fet, actualment, a la zona d'influència de la IGP només n'hi ha una, entre la cinquantena de productors registrats. Ara bé, la qüestió que caldrà resoldre més immediatament és l'adaptació del cultiu a la nova realitat climàtica.

El sector manté l'optimisme i continuarà perseguint l'objectiu de comercialitzar vint milions de calçots durant la pròxima temporada.