Foment publicarà en les properes setmanes l'obligació del pas de camions per l'autopista

Els municipis del Baix Gaià afronten el primer cap de setmana amb les proves de desviament de la Nacional 340 des de la sortida de l'Ap-7 a Torredembarra. Un punt d'habitual col·lapse els divendres o diumenges al vespre. De fet l'objectiu de la mesura és evitar, precisament, aquest col·lapse, quan s'apliqui l'obligació dels camions de circular per l'autopista. En les últimes hores n'ha parlat el ministre de Foment a preguntes de l'alcalde d'Altafulla al Congrés.

La prohibició imminent de la circulació de camions per la Nacional 340 i la Nacional 240 està pendent de la publicació de la resolució del Ministeri de Foment. Es publicarà simultàniament al Diari Oficial de la Generalitat i al BOE, segons ha anunciat el nou ministre de Foment. 

La resolució estava pendent de l'informe del Servei Català de Trànsit, que va comunicar el 4 de juliol la propera posada en marxa de les restriccions als ajuntaments i a les associacions de transportistes perquè hi poguéssin presentar al·legacions. En paral·lel, Foment ha posat en marxa les proves pel desviament a Torredembarra, amb l'objectiu d'evitar el col·lapse quan tots els camions hagin d'accedir al peatge de l'Ap-7. Un accés que habitualment es col·lapsa els caps de setmana durant l'operació tornada. I això ha posat en alerta l'Ajuntament de Torredembarra, pels efectes que pugui tenir també en la circulació a l'interior dels municipis del Baix Gaià.

Els alcaldes del pacte de Berà van acordar el 4 d'agost de l'any passat les mesures de prohibició del pas de camions per la Nacional 340 amb bonificacions del 50% pels vehicles pesants i del 100% pels veïns de la zona que vagin i tornin el mateix dia. Els transportistes rebutgen la mesura perquè creuen que suposa una criminalització del sector i reclamen la gratuïtat dels peatges mentre no s'alliberin, entre el 2019 i el 2021.