La cultura popular omple els carrers en el primer cap de setmana de Santa Tecla

Eel primer cap de setmana de Santa Tecla ha arribat farcit de tradicions i cultura popular, i també de celebracions. Com els 25 anys de la Víbria, per exemple, o també la Baixada de la Cucafera. Començant per l'entradeta dels músics.

Grups de l’aula de música tradicional i popular El Tecler, l’aula d’Instruments tradicionals de l’Escola Municipal i la Xarangueta Els Guirigalls entren pel portal del Roser porten la música a tots els racons del nucli històric de Tarragona.

L’entradeta de músics, serveix d’indicador de l’arribada de la festa. Una festa que creix al ritme sonor de les notes de l’Amparito Roca. La música de txaranga hi té un espai especial, com queda demostrat amb la baixada d’Amparitos que protagonitza la txaranga Tocabemolls, que també serà protagonista a la nit, quan la Cucafera enfila les escales de la catedral per dirigir-se fins a la plaça dels carros. Una baixada que la bèstia realitza al seu ritme, tenint en compte la seva morfologia i en el marc de la qual s’escenifica la llegenda amb la princesa, el cavaller i la Cucafera.

La baixada de la Cucafera ha estat només un dels moments destacats d’un primer cap de setmana festiu que també ha deixat espai per a la celebració de diversos aniversaris. És el cas de la la formació Sons de la Cossetània, que porta arreu peces tradicionals catalanes amb el seu so d’arrel.

Per celebrar els cinc anys d’història de la formació, aquesta ha proposat en el marc de les festes de Santa Tecla un tast de músiques de sacs de gemecs d’estils diferents en un trobada que ha aplegat formacions, aragoneses, catalanes i gallegues amb el saqc de gemecs com a protagonista.

Dels cinc ans dels Sons de la Cossetània passem als deu d’una proposta que ha arrelat amb força: el balla els balls de l’Esbart Santa Tecla.

Per celebrar els deu anys d’història d’aquesta proposta als cinc balls de l’Esbart Santa Tecla (bastons, patatuf, de valencians, turcs i cavallets i cercolets) s’hi ha afegit com a vonvidat, el ball de cossis, i els altres balls i elements que ja han participat en edicions anteriors en la mostra: Pastorets, Àliga, Ball de Bastons de Tarragona, Gitanes i Víbria.

Una Vibria que també està d’aniversari. Suma ja 25 anys i per commemorar l’efemèride s’ha encarregat d’organitzar la 36a mostra de folklore viu convidant set bèsties de foc d’arreu de Catalunya amb similituds físiques que les emparenten amb la Víbria (pits i ventre de dona, cua de drac, bec, potes d’âliga, llengua de serp, ales de ratpenat...). Una col·lecció de bèsties infernals que va passejar-se des de l’Estàtua dels Despullats fins a la plaça de les Cols guspirejant foc per tots els racons.

Poc a poc, els principals elements festius de Tarragona van fent seva la festa i arriben també als més petits. Inafnts que es converteixen en protagonistes gràcies a la iniciativa de les Tecletes, que suma ja deu anys apostant per un format festiu que combina música i tallers i activitats pels més petits per reivindicar un espai per viure la festa en família.