L'orgue de la Catedral de Tarragona recupera les seves portes monumentals

El canonge responsable del patrimoni artístic de la Catedral de Tarragona, Antonio Martínez, ens convida a contemplar les portes monumentals de l’orgue de la mateixa. Es poden contemplar de nou al seu emplaçament des del passat 4 d’agost, quan es van donar per finalitzades les tasques de restauració de les mateixes, supervisades pel mateix Antonio Martínez i dutes a terme per un equip de conservadors i restauradors especialitzats en pintura sobre tela de grans dimensions coordinats per Maite Toneu. Les portes es van retirar l’any 2012, durant la quarta fase del pla director de la catedral. Llavors, el trencament del bastidor va obligar a plantejar-se la necessitat de restaurar-les.

Actualment es pot contemplar el resultat de vint mesos de treball, des de gener de 2017, que ha permès recuperar completament una peça única a l’Estat del Reinaxentisme plateresc, tant el moble que recull l’orgue com també les pintures que decoren les dues cares de les portes de 4 metres d’amplada per 9 d’alçada, on es representa l’Anunciació, el Naixement i la Ressurecció de Jesucrist.

Els treballs de restauració han costat 360.000 euros finançats en bona part (170.000 per la mateixa catedral), però també a través de subvencions de la Generalitat, 100.000 euros i una aportació de 30.000 euros de la Diputació de Tarragona i una altra de 60.000 de la Fundació Mutua. Es preveu inaugurar el conjunt restaurat el 25 d’octubre, tot i que ara ja es pot contemplar.