Tarragona revalida la devoció a Sant Magí en la 25a baixada de l'aigua

 

Aquest Sant Magí ha estat especial pels portants de l'aigua, que celebraven 25 de la recuperació de la baixada des de la Brufaganya. Un recorregut que començava divendres al nord de la Conca de Barberà i que acabava dissabte a Tarragona després de creuar tot l'Alt Camp i el Tarragonès per arribar a la capella del Portal del Carro.

L'arribada a l'Argilaga, dissabte al matí, suposava pel centenar de portants de l'aigua de Sant Magí, l'entrada a la comarca del Tarragonès, a les portes per tant de la ciutat de Tarragona on cada any els esperen milers de persones. Ja fa 25 anys que es va recuperar la baixada de l'aigua de la Brugafaganya, on segons diu la llegenda Sant Magí va fer brollar tres fonts abans que el martiritzéssin els romans. I aquest cop, als portants els esperava una baixada marcada per una altra aigua, la caiguda del cel.

Superada la Conca de Barberà i després de fer nit a l'Alt Camp, dissabte seguien la seva marxa a peu o en els carros carregats. Els tarragonins esperaven l'arribada dels portants a diversos punts, com la plaça de les Cols, lloc perfecte per observar el seguici, que un any més encapçalava la comitiva en direcció el Portal del Carro. Aquell és el destí final dels carruatges carregats d'aigua i d'herbes aromàtiques recollides pel camí. El Negrito i la negrita, ella amb vestit nou; els gegants i nanos, i els bastoners completaven el seguici de Sant Magí fins la capella, lloc de benedicció i de repartiment en càntir o en ampolla de vidre, és l'oportunitat per emportar-se a casa l'aigua santa.

Una germanor que ja fa 25 anys que dura a l'entorn d'una celebració que es completa amb els balls de gegants a la plaça de la Font, al ritme de l'habitual Amparito Roca amb la Banda Unió Musical, un dels moments àlgids dels dies centrals de les Festes de Sant Magí.