Les excavacions a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil aporten novetats sobre el suburbi nord

Les excavacions arqueològiques al terreny de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Tarragona han evidenciat l'existència d'activitat comercial, constructiva i de diferents pous al suburbi nord de Tarragona, fora muralles, almenys fins el segle cinquè. 

Les últimes troballes inclouen l'accés a l'interior d'un pou excavat a la roca que aprofitava els aqüifers naturals que, ja al segle quart i cinquè després de Crist passarien a ser la captació d'aigua més habitual, un cop entrat en decadència l'ús dels aqüeductes.

És la troballa més tardana localitzada sota l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Tarragona. Aquest espai, prop de la muralla, però extramurs, formava part del suburbi nord, i es creia que al contrari de la Part Baixa i la Part Alta, havia entrat en retrocés durant l'època baix imperial.

La captació d'aigua subterrània, o aquesta volta excavada a la roca, formant aquesta cavitat d'ús incert però possiblement relacionat amb el control dels aqüífers, es van construïr en els fonaments d'una gran edificació d'època flàvia, del segle 2, en una pedrera del segle primer. Les excavacions han permès identificar nova activitat constructiva i funerària fins el segle sisè.

Les restes es preservaran a l'interior del nou edifici de 30 habitatges socials que s'ha de construïr en aquest terreny. No serà visitable però si accessible per investigadors a través del pàrquing subterrani de l'immoble que es començarà a fonamentar després de l'estiu.