Els forts canvis de pressions atmosfèriques, els causants de tants dies amb vent

Segons el Centre en Canvi Climàtic de la Universitat Rovira i Virgili el Camp de Tarragona és una zona força ventosa, per tant és normal que hi faci vent. Amb hiverns més o menys ventosos el que no és tan normals són una sèrie d’episodis que s’han produït aquest any com alguns tornados o esclafits, com el que hi va haver a Valls el passat 18 d’octubre. Els efectes naturals com aquests són alimentats per la calor. És a dir, com més energia hi ha al sistema més habituals seran situacions com aquestes i per tant també més dies de vent.
Però hi ha una altra causa del vent, que és la que ens ha afectat per exemple aquesta setmana. Aquests vents es donen perquè hi ha un anticicló molt fort i una borrasca també potent que es troben a prop i provoquen un canvi molt brusc de pressions, creant entre anticicló i borrasca un canal amb forts vents.
En aquest cas els vents són molt accelerats i es poden trobar fins a la tropopausa que està a 10 quilòmetres d’alçada, és aquí on les ràfegues de vent poden arribar fins als 300 quilòmetres per hora.
Els experts apunten que és un fenomen meteorològic típic del nostre clima i que no és causa del canvi climàtic, tot i que pot propiciar més dies de vent.
Per tant tocarà prendre paciència i continuar aguantant un dels hiverns més ventosos del nostre territori.