El 60% dels comerços tarragonins es dirigeixen en castellà als clients

Situació preocupant d'ús del català al comerç de la ciutat de Tarragona, que junt amb Barcelona centra els esforços del Consorci de Normalització Lingüística per convertir el català en llengua vehicular també entre el teixit comercial.  En 6 de cada 10 comerços ens passaria això, a l'arribar a comprar ens preguntarien en castellà. Només en 4 de cada 10 ho farien de forma inicial en català. Si el client entra parlant també en català, en 7 de cada 10 casos li responen en català, per tant, queda demostrat que tot i no ser la primera llengua, la majoria de comerciants la coneixen i la poden utilitzar. L'alerta es troba però en 3 de cada 10 casos en què el dependent segueix parlant en castellà, per voluntat o per manca de coneixement. 

Aquí és precisament on volen inicidir el Consorci de Normalització Lingüística i PIMEC, que avui han renovat el seu conveni per la potenciació del comerç al català. L'ús de les llengues catalana i castellana als comerços de la ciutat de Tarragona és divers, com la pròpia societat tarragonina, que tot i l'ampli coneixement del català, utilitza en molts casos el castellà com a llengua vehicular. En el cas del comerç, catalano i castellanoparlants prefereixen dirigir-se en primer terme en castellà a Tarragona, majoritàriament, i això diferencia la ciutat de la resta de municipis del Camp de Tarragona. 

Per això PimecComerç de Tarragona ha renovat aquest divendres el conveni amb el Consorci de Normalització Lingüística pel qual, ja durant el 2017, es van visitar 71 comerços de la ciutat de Tarragona, amb especial atenció als barris i en establiments regentats per persones migrades de fora de l'estat espanyol.

És dificil canviar l'ús del català com a Llengua de primer ús al comerç, només passa a Tarragona en el 40% del casos, però les institucions empresarials i lingüístiques volen passar del 70 al 90% de comerços que, quan el client se'ls dirigeixi en català, puguin atendre'l en aquesta llengua.