El jaciment de la Cella de Salou podria ocupar el doble d'espai de l'excavat fins ara

El jaciment iber de la Cella podria ocupar una hectàrea, el doble de l'espai excavat fins ara. Durant aquest any els arqueòlegs preveuen ampliar el radi d'acció per endinsar-se als terrenys de l'Autoritat Portuària i esbrinar, per fi, fins on arribava la que ells consideren com l'antiga Cal·lípolis.

A pocs metres del port del racó per facilitat el comerç i el moviment humà, la Cella és un poblat iber únic a la demarcació de Tarragona. No només per la grandària sinó per la barreja de cultures. I és que aquí hi van conviure pacíficament diverses civilitzacions. Va ser del 400 al 250 abans de Crist fins que, pacíficament, va abandonar-se. Una hipòtesi diu que Tarragona va forçar el seu abandonament, acollint els seus habitants i apropiant-se del seu pes comercial.

Ara els arqueòlegs treballaran la zona més degradada per arribar als terrenys del Port. Veiem només mitja hectàrea però el poblat podria doblar la seva extensió. I és que possiblement la Cella va ocupar també l'antiga pedrera, on no queden restes. Cap de la vintena de cases descobertes ocupa menys de 90 metres quadrats, és a dir que es tracta d'una urbanització gairebé de luxe. Des de Salou la coneixen ja com a Cal·lípolis i volen incloure-la, sense data encara, en la ruta del camí de ronda.

Durant aquest 2017, més enllà de les tasques de consolidació, s'han dut a terme les primeres visites teatralitzades i recreacions virtuals d'una Cella que preveu intensificar la tasca de divulgació de l'antic poblat ibèric.