Valoracions positives d'una taxa turística que compleix 5 anys

L’1 de novembre del 2012, ara tot just fa cinc anys, va entrar en vigor l’impost sobre les estades en establiments turístics a Catalunya. La coneguda com a taxa turística ha deixat a Catalunya 175 milions d’euros, i encara falta comptabilitzar l’última temporada. 23 milions s’han quedat a la Costa Daurada, el tercer destí turístic més beneficiat per l’impost. Els municipis esperen ara l’augment del 30 al 50% del percentatge de la taxa que reben per invertir en els seus projectes turístics. 

5 anys després de l’entrada en vigor de la taxa turística, pel Tots Sants de 2012, el sector turístic de la Costa Daurada en celebra la seva consolidació amb l’expectativa posada a l’increment del percentatge que rebran els municipis partir de l’any vinent. Actualment s’emporten el 30% del que recapten els establiments turístics del seu terme municipal, però aquest percentatge creixerà al 50% l’any vinent. Són quantitats que es destinen a projectes turístics, i que en el cas de Salou, poden suposar fins a 400mil euros més d’ingressos anuals.  La capital de la Costa Daurada és segona localitat amb més recaptació després de Barcelona.

Salou s’havia oposat inicialment a la taxa turística però ara celebra l’impost per la repercussió econòmica que té sobre el municipi i el territori, en projectes com el Pla Conjunt amb Vila-seca i Cambrils, que també destaquen des del sector privat.

La taxa turística grava les pernoctacions des de 50 cèntims fins 2 euros i mig segons l’hotel o establiment turístic. A la Costa Daurada, els hotels sumen el 75% del volum de recaptació. El curs passat, per exemple, aquest tipus d’establiments van aportar 4,6 milions dels 6,2 que va recaptar en total la destinació turística de la Costa Daurada.