Un llibre del montblanquí Manel Martínez estudia els masos de la comarca

El nostre estil de vida actual s'allunya molt de la vida en masos, dels nostres avantpassats. Explotacions agràries i ramaderes autosuficients que van dibuixar el paisatge de les nostres comarques. A la Conca, el montblanquí Manel Martínez ha visitat la majoria d'edificacions, la majoria en ruines, que ja són part del patrimoni del passat. Ara recull la seva recerca en un llibre.

Situat entre Montblanc i Prenafeta, el Mas de la Sabatera és un dels grans masos de la comarca, i és un dels protagonistes del llibre del montblanquí Manel Martínez. Caminant pel territori, aquest aficionat a la natura es va adonar de la gran quantitat de masos que, en un moment o altre de la història, havien estat habitats, lluny dels nuclis urbans. A partir d'aquí va començar una recerca que ha durat anys i que ara es recull en aquest llibre. A banda dels masos, el llibre recull també altres nuclis que havien estat habitats, com molins, llogarets o cases forestals, entre 1860 i 1960. En total, gairebé 300 situats a la Conca estricta. Un gran nombre d'espais que confirmen, segons l'autor, que la catalunya nova també és terra de masos.

El Mas de la Sabatera és un dels que actualment està habitat. Concretament, acull el celler que porta el mateix nom, i on s'elaboren vins i caves sota la DO Conca de Barberà. El llibre es presenta aquest divendres a les 7 de la tarda al claustre de Sant Francesc de Montblanc.