La Diputació incorpora 63 milions d'euros de romanent

L'activitat pressupostària de la Diputació de Tarragona va generar un romanent de gairebé 133 milions d'euros l'any passat. D'aquests, però, l'ens supramunicipal només en podrà fer servir lliurement uns 63 milions, ja que la resta estan compromesos.

Tots aquests diners s'han incorporat als comptes d'enguany a través d'un modificatiu de crèdit aprovat per unanimitat al ple d'aquest mes. De cara a l'abril, es tramitarà un nou modificatiu per destinar part dels 63 milions de lliure disposició a diferents partides que no estaven completades.

El gruix d'aquests diners anirà a parar al pla ImpulsDipta, el nou model de finançament supramunicipal que ha de facilitar el transvasament de recursos econòmics de la Diputació als municipis reduint la burocràcia un 75%.

El pla de cooperació ImpulsDipta posarà el focus en els municipis més petits i el despoblament. De cara al juny, començaran les reunions amb els ajuntaments per decidir com aquests fan servir els recursos en inversions i despesa corrent.

Tot i això, els consistoris hauran de destinar uns mínim dels diners subvencionats per la Diputació en cultura, salut pública i transició energètica.

segura_2024.jpg

El ple del març també ha estat marcat pel malestar expressat per l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, envers el que ha titllat d'opacitat de la presidència a l'hora d'iniciar la tramitació del reglament de funcionament de l'ens. Es tracta d'un text que regula aspectes com la durada de les intervencions dels diputats en el ple.

La presidenta, Noemí Llauradó, ha vist una intencionalitat electoral en les crítiques del diputat de Junts per Catalunya. Llauradó ha defensat que la redacció del reglament es farà de forma consensuada amb la totalitat de les forces polítiques del ple.